Składniki odżywcze dzielimy na BUDULCOWE (białko – nabiał), ENERGETYCZNE (węglowodany – pieczywo, cukier, tłuszcze) i REGULUJĄCE (witaminy – owoce, warzywa)
Odpowiednia liczba energii z pożywienia pozwala zachować właściwą masę ciała. Ważną sprawą jest zapotrzebowanie energetyczne – liczba kalorii właściwa organizmowi. Zależy od wieku, płci, aktywności, masy ciała. Dziewczęta w wieku 10-12 lat potrzebują 1800-2000 kilokalorii, chłopcy – 2000-2200 kcal.
Warto też sprawdzać skład produktów. Bardzo często dodawane są konserwanty, barwniki, aromaty. Należy też unikać produktów, które zawierają duże ilości cukru.
Konserwacja żywności
W warukach domowych lub przemysłowych konserwujemy żywność, aby móc ją dłużej przechowywać.
Metody konserwacji:
CHEMICZNE – solenie (dodanie soli), słodzenie (dodanie cukru), marynowanie (dodanie octu), wędzenie (nasycenie dymem)
BIOLOGICZNE – kiszenie (bakterie wywołujące fermentację)
FIZYCZNE – pasteryzacja (ogrzanie w temp. 60-100 st. C), sterylizacja (ogrzenia powyżej 100 st C), chłodzenie (obniżenie temp. do kliku stopni powyżej 0), mrożenie (obniżenie temperatury poniżej 0 stopni) suszenie (obniżenie zawartości wody)
Sposobem przedłużania przydatności mleka jest tzw. UHT czyli proces sterylizacji, polegający na bardzo krótkim podgrzaniu do temperatury 135–150 °C i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej.